У найстарішій піраміді в світі знайшли десятки незвичайних мумій

У некрополі Саккари на півночі Єгипту археологи виявили кілька десятків муміфікованих тіл.

Історичну знахідку зробили біля підніжжя піраміди Джосера – найдавнішої збереженої піраміди в світі. Вона була побудована в 2650 році до нашої ери (дата приблизна).

Останки поховали набагато пізніше – їх вік оцінили приблизно в дві тисячі років, повідомляє Science in Poland.

Вчені досліджували так званий Сухий рів – траншею глибиною близько 20 метрів і шириною близько 40, яка оточує монументальну будову.

Виявилося, що її використовували для поховання покійних.

Більшість з них закопали просто в пісок. Деякі мумії лежали в дерев’яних трунах, які виглядали не зовсім типово для єгипетської культури.

Так, на кришці одного з саркофагів збереглися письмена, що імітують ієрогліфи. Вчені припустили, що їх творець був неписьменний і намагався намалювати символи, які міг бачити раніше.

Сенс його «творіння» залишився невідомим, оскільки ієрогліфи так і не склалися в зв’язний текст.

На шиї мумії вціліли залишки різнобарвного намиста.

Крім того, в нижній частині труни були зображені два «незграбних» пса, що зображали бога Анубіса. Стародавній художник пофарбував фігури в синій колір, хоча зазвичай бога малювали чорним – ймовірно, це відсилання до міфу, що свідчить, що волосся богів зроблене з коштовного синього каменю.

Археологи відзначили, що могили були розграбовані, через що частина артефактів, в тому числі різьблені маски покійних, безповоротно зникла.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ