Під історичним центром Ужгорода виявили мережу підземних тунелів – фото

В ході будівельних робіт в історичному центрі Ужгорода виявлено раніше невідомі підземні ходи.

Про це повідомляє спільнота Save Uzhgorod на своїй сторінці в Facebook.

« В ході несанкціонованих будівельних робіт в історичному ареалі Ужгорода виявлені раніше невідомі підземні ходи. Земляні роботи на об’єкті культурної спадщини проводяться без належних дозволів і попередньої археологічної експертизи. Просимо вжити відповідних заходів », – йдеться в повідомленні активістів.

Старовинні підвали знайдені в районі ужгородської Поштовій площі.

Як пояснюють в співтоваристві Save Uzhgorod, відомо, що неподалік від знайдених підземних ходів як мінімум з початку XVIII століття перебувала пивоварня під назвою Пивний дім ( нім. Herrschaftliches Brauhaus). Володіла броварнею казенна домінія, яка здавала її в оренду поміщикам. У документах на латині вона фігурувала як Braxatorium, тобто пивоварня.

Як зазначається, назва цього будинку визначила і назву вулиці на століття вперед. Протягом XIX століття нинішня вулиця Довженка, на якій розміщувалася будівля, також носила назву Пивний дім ( угор. Sörház utca).

Вже станом на 1763 рік у описах майна домінії міститься інформація про те, що стара пивоварня згоріла дотла під час великої пожежі, і поміщику довелося відбудувати заново Пивний дім. Об’єкт втратив своє значення з побудовою в 1781 році великого винного льоху і шпихліра, нині відомого як Совине гніздо.


Джерело





ІНШІ НОВИНИ