У вулкані біля Антарктиди знайшли кипляче лавове озеро

Британські вчені виявили вкрай рідкісне природне явище – лавове озеро, розташоване всередині діючого вулкана Маунт Майкл.

Крім нього, на планеті існує лише сім подібних озер, повідомляє Journal of Volcanology and Geothermal Research.

Дослідження ускладнювалися віддаленістю вулкана від населених територій і складним геологічним середовищем. Маунт Майкл знаходиться на вершині острова Сондерс в субантарктических Південних Сандвічевих островах, загублених на околиці Атлантики.

Вулканічна активність на острові триває вже протягом двохсот років.

Наукові експедиції періодично відвідували Сондерс, але ніколи не піднімалися на пік – він оточений глибокими і надзвичайно м’якими шарами снігу, що виникають через постійні викиди пари. Пробратися через них практично неможливо.

У 1990-х роках супутники зафіксували теплові аномалії на Маунт Майкл, і вчені вперше припустили, що в його кратері може перебувати лавове озеро.

На відміну від короткочасних виплесків лави, які спостерігаються тільки під час вивержень, такі озера можуть проіснувати близько ста років.

В ході останнього дослідження експерти вивчили супутникові знімки і провели термічний аналіз короткохвильового інфрачервоного випромінювання в районі вулкана.

Виявилося, що всередині дійсно розташовується постійний шар лави шириною 110 метрів і температурою близько 1279 градусів Цельсія.

Автори зазначили, що отримали нові відомості про вулканічну активність на острові і вдосконалили методи моніторингу вулканів з космосу.

Відзначимо, що інші відомі вулкани з лавовими озерами знаходяться в Демократичній Республіці Конго (Ньирагонго), Ефіопії (Ерта Альо), Антарктиці (Еребус), Вануату (Ясур і Амбрім), на Гаваях ( Кілауеа ) і в Нікарагуа (Масая).

Джерело





ІНШІ НОВИНИ