Вчені: незабаром може статися виверження найбільшого вулкана

Геологічна служба США днями підняла рівень загрози виверження вулкана Мауна-Лоа, який знаходиться на Гаваях. Цей вулкан фахівці вважають найбільшим на нашій планеті, повідомляє портал www.planetanovosti.com.

З березня цього року фахівці постійно стежать за станом вулкана і регулярно фіксують нові поштовхи, а також помітне набухання грунту. Про це повідомляє видання Hawaii News Now. Вчені попередили, що ймовірність катастрофи не дуже велика, але все ж спостереження не припиняються, адже Мауна-Лоа може прокинутися неймовірно швидко і покрити лавою величезну територію.

З 1843 до 1984 року включно було зафіксовано 33 виверження. Під час останнього викиду лави, її потоки розтеклися майже до Хіло, міста, яке знаходиться на Великому острові Гаваїв, де живе більше сорока тисяч чоловік.

На сьогоднішній день фахівці оголосили другий рівень тривоги з чотирьох можливих. Це означає, що була виявлена ​​досить висока активність в області вулкана.

Третій рівень означає, що активність занадто висока і є великий ризик того, що трапиться незабаром виверження. Четвертий рівень тривоги означає, що виверження скоро відбудеться або вже почалося, а самі люди знаходяться в небезпеці.

Співробітники Геологічної служби сказали, що для того, щоб змінити рівень тривоги, потрібні досить вагомі причини. На сьогоднішній день в районі найбільшого вулкана в тиждень фіксується в середньому 60 несильних землетрусів. Також присутня деформація грунту, що говорить про проникнення магми в канали вулкана. Набухання грунту також було помічено і біля сусіднього вулкана, який називається Кілауеа.

Вчені надали дані, за якими стає зрозуміло, що магма знаходиться ще далеко від поверхні землі, але при цьому сейсмічна активність є вищою за допустимі показники.





ІНШІ НОВИНИ