Стало відомо, чому на Землі почастішали землетруси

Віддалення Місяця від Землі сповільнює обертання нашої планети, а це в свою чергу призводить до більш частих і сильних землетрусів, заявив Метью Фанк з Лабораторії реактивного руху NASA.

«Гравітація Місяця створює на Землі приливні хвилі, які намагаються обертатися з тією ж швидкістю, що і решта планети. У міру того як вона рухається попереду Місяця, супутник намагається відтягнути її назад. Це і сповільнює обертання Землі », – пояснив Фанк.

За словами вчених, зараз щорічно місяць віддаляється від Землі на чотири сантиметри. Уповільнення швидкості обертання нашої планети може спровокувати більш сильні землетруси. Учені поки не можуть пояснити цей процес, за їхніми припущеннями, «побічні ефекти» можуть бути пов’язані зі змінами в ядрі Землі.

Роджер Білхем з Університету Колорадо в Боулдері і Ребекка Бендик з Університету Монтани в Мізула вивчили історію землетрусів магнітудою 7 і більше, які відбулися починаючи з 1900 року.

У підсумку вони виділили близько п’яти періодів, під час яких планета переживала від 25 до 30 сильних землетрусів щорічно. Як виявилося, саме в цей час швидкість обертання Землі знижувалася.

«Взаємозв’язок між обертанням Землі і землетрусами значна. Надалі можливе збільшення числа інтенсивних землетрусів », – додали вчені.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ