Вчені попередили про льодовиковий період, який закінчиться у 2055 році

Вчені попередили про те, що чинний сонячний мінімум може тривати ще протягом тридцяти років. Через це помітно знизиться температура повітря в усіх куточках планети.

Сонце на сьогоднішній день знаходиться в сонячному мінімумі. Цей період настає через кожні одинадцять років. В цей час зірка стає менш активною. Фахівці, які займалися вивченням Сонця, думають, що період сонячного мінімуму може тривати приблизно до 2055 року. Сонце постійно знаходиться то в сонячному мінімумі, то в сонячному максимумі. Загальна тривалість циклу становить 11 років.

Але можуть зустрічатися і такі ситуації, коли пік може тривати досить довго. Найпопулярніший приклад цього – мінімум Маундера, який збігся за часом з найхолоднішою фазою глобального похолодання. Почався він в 1645 році і закінчився тільки в 1715. У цей час середня температура на Землі знизилася практично на півтора градуси, що стало причиною постійної нестачі продовольства. Даний період отримав назву «міні льодовикового періоду».

На сьогоднішній день вчені переживають, що може виникнути ще один сонячний мінімум, який буде дуже довгим.

Дослідження вчених було опубліковане в журналі Nature. У ньому фахівці заявили про те, що деякий час тому вдалося виявити довготривалі коливання магнітного поля зірки, які спровоковані подвійними електромагнітними хвилями, що виникають всередині і зовні Сонця. Це говорить про те, що сонячна активність буде змінюватися протягом наступних тридцяти років. Є ризик того, що активність знизиться до такого мінімуму, який нагадує маундерський.





ІНШІ НОВИНИ