В Антарктиді знайшли радіоактивний попіл наднової

Як повідомляють дослідники з Австралійського національного університету, нещодавно на території Антарктиди випав сніг. Здавалося б, нічого незвичайного. Однак в цьому снігу містився дуже рідкісний ізотоп – залізо-60.

Після детального аналізу ізотопу експерти прийшли до висновку про його міжзоряне походження. Залізо-60 могло виникнути в результаті потужного вибуху космічного об’єкта. Елемент потрапив на нашу планету приблизно 20 років тому, а то й пізніше.

За словами вчених, на розвиток життя на Землі вплинув вибух наднової. Докази цьому – масові вимирання, які траплялися неодноразово. Також свідченням може служити якраз наявність наведеного рідкісного ізотопу, піврозпад якого займає 2,6 млн років.

Деякі речовини були знайдені на океанічному дні. Експертиза показала, що їм більше двох мільйонів років. Відносно заліза-60: за оцінками вчених, цей елемент продовжує падати на землю до цього дня. Для підтвердження цього було зібрано 500 кг снігу біля німецької арктичної станції Конен. Аналіз проводився в Німеччині. Всього було знайдено 73 тис. атомів заліза-60.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ