Вчені назвали несподівану причину підвищення рівня Світового океану

Вчені з Зігенського університету в Німеччині проаналізували темпи підйому рівня Світового океану з 1900-х років до наших днів.

У своєму дослідженні вони використовували історичні записи про висоту припливів, а також сучасні дані з супутників і проекту Argo (всесвітньої мережі океанографічних станцій, що включає три тисячі дрейфуючих буїв-вимірювачів).

Виявилося, що глобальний рівень моря почав рости з підвищеною швидкістю не з 1990-х, як вважалося раніше, а з 1960-х років.

Автори прийшли до висновку, що такий стрибок був пов’язаний головним чином з тепловим розширенням, тобто збільшенням маси води в міру її прогрівання.

Якщо ця тенденція збережеться, то Австралійський регіон може постраждати від затоплення сильніше, ніж говорили прогнози.

За даними дослідження, теплове розширення підвищувало рівень моря до 1990-х років, після чого до нього додалися наслідки танення льодовиків.

На даний момент основний внесок в «зростання» Світового океану вносять Західно-Антарктичний і Гренландський крижаний щити.

У 1990-х роках вчені відзначили деяке уповільнення, яке, ймовірно, було пов’язане з виверженням вулкана Пінатубо. Цей катаклізм призвів до короткочасного охолодження вод, але незабаром його ефект закінчився, і почався ще більш швидке зростання рівня моря.

З 1993 по 2015 рік рівень піднімався в середньому на 3,1 міліметра в рік. Але підвищення не було рівномірним – воно відбувалося більш активно в Південній півкулі, особливо в субтропічній частині Тихого океану, на схід від Австралії і Нової Зеландії.

Теплове розширення знову сповільнилося на початку XXI століття, але, за прогнозами вчених, у найближчому майбутньому підвищення Світового океану знову прискориться.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ