Вчені передбачили катастрофічне виверження вулкану

За даними геологічної служби США, в майбутньому може статися катастрофічне виверження гавайського вулкану Кілауеа. Причиною стане наявність води в нижній частині кратера.

Про це повідомляє видання Live Science.

Спостереження показали, що вода, яка скупчилася в кратері, утворює три водойми невідомої глибини, найбільша з яких має ширину від 11 до 14 метрів. Ставки сформувалися завдяки тріщинам в скелях, через які просочується вода. Минулого року великі виверження Кілауеа привели до того, що кратер опустився на 300 метрів, що поставило під його вплив грунтових вод.

На думку дослідників, рано чи пізно ставки з’єднаються, утворивши озеро. При виверженні магма, яка підніматиметься, перетворить воду, що скупчилася в пар, при цьому станеться вибух, який викине в повітря велику кількість порід і попелу. Обсяг магми також може вирости через появу безлічі газових бульбашок, що збільшить силу вибуху. Може статися будь-який зі сценаріїв або навіть комбінація обох.

Незважаючи на високу ймовірність катастрофічного виверження, малоймовірно, що воно відбудеться в найближчому майбутньому, так як поки в водоймах мало води.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ