У Житомирі знайшли рідкісну ікону, якій майже 900 років: фото

На Замковій горі в Житомирі на глибині близько трьох метрів археологами була знайдена нагрудна ікона-образок.

Знахідку датували кінцем 12 століття. Тобто ікону зробили ще до монгольської навали, повідомляється на сайті Житомирського краєзнавчого музею.

Дослідники з Києва та Житомира з’ясували, що іконка виготовлена ​​з мідного сплаву в техніці лиття. Вона має форму кіота з прямими нижніми кутами, ледь звужена до закругленого верху, з двома петлями для кріплення рухомого навершя. При цьому лицьова сторона трохи опукла, а тильна – увігнута.

На лицьовій стороні розміщено погрудне зображення Христа Еммануїла, виконане в техніці виїмчастої і перегородчастої емалі, яке рельєфно виступає над фоном іконки. Руки зігнуті в ліктях, благословляючи двома перстами.

У лівій руці Ісус тримає сувій, притискаючи його до грудей. Лик Христа широкий, овальний, трохи асиметричний з маленьким загостреним підборіддям, великі, майже на все обличчя, очі, виділені тінями червоного кольору з включенням білого, високо підняті тонкі брови, тонкий ніс, маленький рот, коротке волосся, розділені на локони перегородками, повна відкрита шия.

Появу іконки, згідно типологічних і стилістичних аналогій, відносять до кінця XII – першої половини XIII ст.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ