Архітектори з Індонезії запропонували заново заморозити Арктику

Група архітекторів-винахідників з Індонезії винайшла оригінальний спосіб зупинити глобальне танення арктичних льодів.

Вони створили дизайн-проект підводного човна, який здатен виробляти штучні айсберги, повідомляє портал ASA International Design Competition.

Так, судно буде забирати морську воду з придонних шарів, опріснювати, а потім заморожувати за допомогою спеціальних турбін. В результаті повинні сформуватися невеликі крижані «брикети» в вигляді шестикутників. Нашаровуючись один на інший, вони зможуть стати основою для нових крижаних щитів.

За розрахунками авторів, на один айсберг буде потрібно приблизно 2027 кубометрів води. З плином часу підводні човни відновлять льодовики і полярну екосистему.

За даними досліджень, за останні 30 років Північний Льодовитий океан втратив майже 95% багаторічних льодів.

Тварини, що мешкають там, в тому числі білі ведмеді, опинилися під загрозою зникнення.

Крім того, зазначили автори, тала вода глобальним чином змінює циркуляцію океанських потоків, а це вплине на клімат не тільки в околицях Північного полюса, але і на всій планеті.

Інноваційні підводні човни, ймовірно, не зупинять потепління, але впораються з одним з його негативних наслідків – таненням льодів.

Втім, незалежні експерти ставляться до ідеї зі скептицизмом. Вони відзначають, що для досягнення помітних результатів масштаби робіт повинні бути по істині великі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ