Археологи мають намір розкрити таємницю Великого сфінкса в Гізі

Секретні камери, приховані під Великим сфінксом Гізи, можуть привести до невідомих сховищ цінних артефактів і скарбів – таке припущення висловили історики.

Вони мають намір провести масштабні розкопки і розкрити секрети, які сфінкс зберігав протягом тисячоліть, повідомляє The Sun.

Великий сфінкс в Гізі був створений близько 4,5 тисяч років тому, це найдавніша монументальна скульптура в світі.

«Покоління єгиптян поважали і побоювалися цієї потойбічної істоти, вважаючи, що вона володіє надприродними здібностями», – зазначають історики.

Припущення, що під Сфінксом розташовуються мережі штучних камер і тунелів, висловлюються давно.

Американський ясновидець Едгар Кейсі (1877-1945), стверджував: під статуєю захована давня бібліотека, де зберігаються хроніки ранньої історії Землі.

У 1998 році глава Вищої ради у справах старовини Єгипту Захі Хавасс провів розкопки під тілом Сфінкса і відкрив тунелі, які вели до декількох великих і, на перший погляд, природних печер.

Ніяких артефактів він при цьому не виявив, але визнав, що під конструкцією можуть перебувати й інші недосліджені порожнини.

Сучасний дослідник, доктор історичних наук Беттані Хьюз вивчила невелику «нору» у задній частині Сфінкса, зазвичай приховану від очей.

Без археологічних робіт неможливо дізнатися, куди веде цей прохід. Але, можливо, тунель пов’язаний з великою підземною камерою, де можуть зберігатися цінні артефакти.

Також є теорія, що тунелі можуть тягнутися до розташованої поблизу піраміди Хуфу (Хеопса).

Доктор Хьюз зазначила, що ще одна внутрішня порожнина розташована у передній частині Сфінкса, поряд з його лапами.

«Ми не маємо ні найменшого уявлення, для чого вони використовувалися, але це таємниця, яку дослідники в даний час намагаються вирішити», – пояснила історик.

Нагадаємо, що недавно поруч з пірамідами Гізи виявили гробниці жерців Давнього царства. Вік поховань становив понад чотири тисячі років.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ