Вчені розкрили таємницю людей, чий мозок не схильний до старіння

Феномен мешканки Австралії на ім’я Маргарет допоміг вченим розкрити несподіваний фактор, який захищає мозок від природного старіння.

Відомо, що мати Маргарет страждала від хвороби Альцгеймера і померла у віці 72 років, повідомляє ABC News.

Сама Маргарет була впевнена, що в свій час теж неодмінно захворіє. Коли їй виповнилося вісімдесят, вона записалася в спеціальне дослідження, присвячене даному розладу.

«Я думала, що моя деменція вже «в дорозі», і мені не можна надати допомогу. Але мені хотілося допомогти викорінити це жахливе захворювання для наступних поколінь», – розповіла жінка похилого віку.

Але обстеження показали, що у Маргарет немає ніяких передумов для хвороби Альцгеймера. В її мозку не виявили жодного сліду небезпечних білків, які починають накопичуватися за роки до розвитку недоумства.

Крім того, тести свідчили: стан мозку жінки відповідає 65-річному віку, тобто на 15 років молодше фактичного. Її здатність впізнавати і запам’ятовувати інформацію виявилася кращою, ніж у 99% її однолітків.

В ході дослідження вчені виділили декількох людей з такими ж властивостями, як у Маргарет, і спробували дізнатися причину незвичайної «молодості» їх мозку.

Версію про здоровий спосіб життя довелося відкинути. Якщо один учасник займався спортом, то інший щовечора лежав перед телевізором і попивав бренді.

Вищу освіту також мали далеко не всі «супермени».

Але вченим вдалося знайти щось спільне. Виявилося, що у учасників дослідження, мабуть, повільніше стоншується кора головного мозку, в порівнянні з середньостатистичною людиною, а фронтальна частина поясної звивини володіє великою кількістю веретеноподібних нейронів.

Ця область мозку і нейрони вважаються важливими для соціальних взаємодій.

Вчені виявили, що люди з «молодим» мозком дійсно ведуть насичене соціальне життя і підтримують численні дружні зв’язки.

В останні роки з’являється все більше досліджень, які пов’язують старече слабоумство і соціально пасивний спосіб життя.

Нова наукова робота також вказує на той факт, що соціальна залученість є захисним фактором проти розумової деградації.

Автори нового дослідження відзначили, що «супермени» цінують соціальні зв’язки більше, ніж їхні здорові однолітки, які не володіють незвично «молодим» мозком.

Крім того, вони легше переживають життєві негаразди і намагаються у всьому знайти позитив.

Вчені підкреслили, що одного «чарівного засобу», який міг б позбавити людей від деменції, мабуть, не існує. Але нові дані, здатні допомогти в боротьбі з цим захворюванням, дуже важливі для майбутніх поколінь.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ