Вчені з’ясували, як починаються гігантські землетруси

Про масштабні землетруси часто можна дізнатися заздалегідь, заявляють вчені. Їх дослідження показали, що провісниками катастроф є невеликі землетруси (форшоки), що починаються іноді навіть за кілька тижнів до основної події.

“Одне з найважливіших питань в сейсмології землетрусів – це те, як вони починаються, – йдеться в дослідженні сейсмолога Даніеля Тругмана. – Ми виявили, що більшості (якщо не всім) землетрусам передують форшоки, які ми можемо виявити за допомогою сучасної техніки”.

Раніше вчені відзначали, що тільки половині всіх помірних землетрусів передували більш дрібні. Однак нове дослідження землетрусів в Південній Каліфорнії з магнітудою 4 бали в період між 2008 і 2017 рр. показало, що принаймні у 72% з них були менш помітні попередники.

“Підвищена активність форшоків широко поширена в Південній Каліфорнії”, – відзначають автори дослідження.

“Це дивно”, – коментує нові висновки його співавтор Захарі Росс з Каліфорнійського технологічного інституту. “Це важливо для розуміння фізики землетрусів”, – додає експерт.

Згідно з дослідженням послідовні форшоки можуть початися десь від трьох до 35 днів до головного землетрусу. Однак важкі, катастрофічні наслідки є тільки 5% з них.

Але розуміння того, як розвиваються землетруси, може допомогти вченим у прогнозуванні повторних поштовхів. Відповідно це допомогло б краще оцінювати потенційний ризик для людей.

“Ми виразно рухаємося до прогнозування, яке носить статистичний характер”, – пише Тругман.

За словами Росса, відкриття може також допомогти підвищити швидкість роботи систем раннього оповіщення про землетруси. Комп’ютери, які відзначають “мікроземлетруси” і відстежують їх динаміку, можуть набагато точніше прорахувати наслідки і в разі потреби набагато раніше повідомити про катастрофу, що насувається.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ