Іспанський «Стоунхендж» дивним чином піднявся з дна пересохлого водосховища

Мегалітична споруда віком близько п’яти тисяч років знову «побачила» денне світло після 50-річного перебування під товщею води.

Пам’ятник, відомий як «іспанський Стоунхендж», дуже схожий на свого британського «побратима», але помітно менший в розмірі.

Він вважався втраченим з 1960-х років. У той час іспанська влада вирішила побудувати гідроелектростанцію Пераледа-де-ла-Мата (провінція Касерес, Естремадура), і значні території піддалися затопленню.

Але сильна і тривала посуха призвела до того, що стародавні камені знову стали доступні для людей, повідомляє The Daily Mail.

Пам’ятник був виявлений німецьким археологом-аматором Хьюго Обермайєром в 1925 році, але його практично не досліджували.

Вчені лише відзначили, що камені, ймовірно, були зосереджені навколо центрального майданчика, і там проходили ритуали поклоніння Сонцю.

Ймовірно, споруду збудували кельти, які колись жили в Іберії. Радіовуглецевий аналіз визначив його вік в чотири – п’ять тисяч років.

Камені доставляли здалеку, як і в випадку з британським Стоунхенджем. Висота найбільших валунів не перевищує 6 футів (близько 180 см), але за кількістю їх більше, ніж в Великобританії: +1144 проти 93.

Історики вже заявили, що пам’ятник потрібно рятувати – перенести його на берег водосховища. Він зроблений в основному з граніту, а цей камінь руйнується при тривалому контакті з водою.

Вже зараз видно явні ознаки ерозії, і цей процес триватиме.

Але офіційне рішення щодо «іспанського Стоунхенджа» поки не прийнято.





ІНШІ НОВИНИ