Вчені: дев’ята планета Сонячної системи може виявитися чорною дірою

В далеких околицях Сонячної системи може знаходитися невідома науці мініатюрна чорна діра – таку гіпотезу висловили вчені з Даремського університету (Велика Британія) і університету Іллінойсу (США).

Кілька років тому астрономи виявили, що космічні тіла, що обертаються за орбітою Нептуна, мають дуже дивні орбіти. У деяких вони сильно витягнуті, у інших – нахилені до площини екліптики.

Така аномалія могла б пояснюватися наявністю великого об’єкта з сильною гравітацією, що впливає на траєкторію більш дрібних тіл.

Деякі вчені припустили, що це дев’ята планета Сонячної системи, «невидима» для сучасних телескопів.

Пізніші спостереження показали, що в цій області відбуваються численні події мікролінзування. Під час цього явища якесь тіло змінює своїм гравітаційним полем напрям електромагнітного випромінювання, як звичайна лінза змінює напрямок світлового променя.

В ході нового дослідження вчені запропонували несподіване пояснення всім цим загадковим проявам. На їхню думку, поблизу Сонячної системи розташована первинна чорна діра, яка виникла на ранніх етапах існування Всесвіту.

Вона володіє розміром всього 4,5 сантиметра, але «важить» приблизно п’ять земних мас. Її температура не перевищує 0,004 Кельвіна, а випромінювання настільки слабке, що його практично неможливо зафіксувати.

Але оскільки така діра існує вже мільярди років, навколо неї сформувався мініган з темної матерії шириною в кілька астрономічних одиниць.

Ні довести, ні спростувати цю теорію поки неможливо. Щоб виявити первинну чорну діру, слід застосувати принципово нові методи досліджень, підкреслили автори наукової роботи.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ