У Норвегії знайшли старовинний «будинок мертвих»

Група норвезьких археологів виявила в районі села Віньера (центральна частина країни) залишки похоронної будови, зведеної вікінгами. «Будинок мертвих» знаходився в круглому кургані в оточенні інших могил, повідомляє портал Forskning.

Історичну знахідку зробили під час розкопок середньовічного поселення. За збереженим залишкам вчені визначили, що будинок досягав п’яти метрів в довжину і трьох в ширину. Його кути були укріплені стовпами, а стіни склали з вертикально поставлених дощок. Вік пам’ятника дослідники визначити не змогли через його погану збереженість.

Вікінги відомі своїми оригінальними похоронними традиціями. Так, знатних людей могли поховати в човні або кораблі з військової амуніцією і дарами для загробного життя.

Також вони будували «будинки мертвих», зовні схожі на звичайне житло. Справжній сенс цієї традиції вченим поки невідомий.

Багато хто вважає, що їх зводили в знак особливої ​​поваги до покійного. Згідно з іншою теорією, таким чином древні мореплавці хотіли умилостивити своїх покійних родичів – якщо їм сподобається новий будинок, то вони не стануть залишати його і тривожити живих. Третя версія свідчить, що будинки використовувалися як морги для тимчасового зберігання тіл – правда, тоді їх навряд чи споруджували б всередині курганів.

«Будинки мертвих» знаходили в Норвегії, Данії і Швеції, всього відомо близько двадцяти таких археологічних об’єктів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ