На супутнику Сатурна виявили органічні молекули

Вчені виявили органічні сполуки, необхідні для зародження життя, поза Землею, а саме на супутнику Сатурна Енцеладі. Вони були присутні в водяних шлейфах, які викидалися з прихованого під товщею льоду внутрішнього океану, повідомляє Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

З’єднання включали азот і кисень. Ці речовини відіграють ключову роль у формуванні амінокислот – складних молекул, які служать будівельними блоками білків. Відзначимо, що без білків життя на Землі в його звичному вигляді не змогло б існувати.

Фахівці давно встановили, що під поверхнею Енцеладу є велика водойма, а також виявили органічні молекули. Але вперше стало відомо, що ці молекули розчинені у воді. Відкриття дуже важливе, оскільки означає, що з’єднання можуть бути задіяні в глибоководних хімічних реакціях, що ведуть до появи амінокислот.

Нагадаємо, що Енцелад повністю покритий крижаною кіркою. Але періодично струмені океанської води і льоду викидаються в космос через тріщини в корі. Склад цих шлейфів вловив зонд Cassini, і його дані послужили матеріалом для численних досліджень.

Наявність органічних сполук – ще один доказ, що супутник Сатурна може бути потенційно “живим”. Інші дослідження показали, що вік його внутрішнього океану становить близько одного мільярда років, що є ідеальним часом для розвитку життя.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ