Названі наслідки аномальних снігопадів в Арктиці

Погода в Арктиці, яка стає все більш екстремальною, може загрожувати виживанню дикої природи, попереджають біологи. Так, в 2018 році в цьому регіоні пройшли аномально сильні снігопади. Багато районів залишалися вкритими снігом протягом всіх літніх місяців, і це завадило розмноженню рослин і тварин, повідомляє PLOS Biology.

Вчені з Орхуського університету в Данії відзначили, що один «поганий» рік не є проблемою – природа зможе відновитися. Але не виключено, що подібні аномалії стануть повторюватися постійно, і в цьому випадку чисельність арктичних видів різко впаде.

Група фахівців вже 20 років моніторить стан екосистем навколо міста Закенберг на північному сході Гренландії. Відомо, що вегетаційний період там дуже короткий, всього два місяці (липень і серпень). Тому, якщо земля залишається під сніговим покривом, це тягне за собою масштабні наслідки.

«Вікно для росту рослин дуже вузьке», – пояснили автори дослідження.

Протягом останніх 23 років в середньому всього 4% земель все ще були покриті снігом до третього тижня липня (для Арктики це розпал літа). У 2018 році цей показник склав 45%. Вперше з початку регулярних спостережень майже всі рослини і тварини, включаючи песців і вівцебиків, не змогли залишити потомство. Деякі перелітні птахи вмирали від голоду, не дочекавшись, поки розтане сніг.

Можна подумати, що з глобальним потеплінням снігопади стануть менш інтенсивними. Але це не так. Вчені відзначають, що холодне повітря погано утримує вологу, а значить, скорочуються і опади. Але в міру того, як Арктика нагрівається, а морський лід скорочується щоліта, атмосфера стає більш вологою. В результаті зростають обсяги снігу, що випадає.

У 2019, за словами спостерігачів, погода впала в іншу крайність – снігу випало так мало, що рослини почали страждати від нестачі вологи.

У дослідженні говориться, що зміни кліматичних умов в Арктиці відчують на собі жителі всієї планети. З’являється все більше доказів, що потепління на полюсі тягне за собою екстремальну погоду у всій Північній півкулі, а коливання Полярної струменевої течії здатні «вдарити» по сільському господарству і скоротити врожаї.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ