На кукурудзяному полі в Польщі знайшли стародавнього морського ящура

Кістки величезного морського хижака, який жив 150 мільйонів років тому, були знайдені на кукурудзяному полі в Польщі, неподалік від Свентокшиських гір. Істоту ідентифікували як пліозавра. Його довжина перевищувала 9 метрів, а вага сягала кількох тонн. Представники цього виду вважаються одними з найбільших водних м’ясоїдних за всю історію Землі, повідомляє Science in Poland.

Поруч з пліозавром виявили фрагментовані останки гігантських черепах і 6-метрових древніх крокодилів, які, ймовірно, стали його здобиччю.

Вчені встановили, що в Юрському періоді південний схід Польщі представляв собою архіпелаг тропічних островів з теплими лагунами і неглибокими водоймами з морською водою.

«Це середовище було домом для морських ящурів, яких ми виявили. У них були потужні черепи і масивні щелепи з великими гострими зубами, кінцівки у формі плавців», – пояснив палеонтолог Даніель Тіборовскі з Польської академії наук у Варшаві.

Пліозавра визнали рідкісною знахідкою. Кістки цих істот знаходили в декількох країнах Європи, але ніколи раніше – в Польщі.

Всього вчені знайшли кілька сотень кісток. Вивчаючи їх, вони змогли зрозуміти, як протікало життя в древніх морях: так, морські черепахи поїдали великих равликів, а потім самі ставали «обідом» крокодилів – сліди зубів рептилій залишилися на черепашачих панцирах на мільйони років. Пліозаври, в свою чергу, полювали на всіх тварин, чиї скам’янілості виявили на місці розкопок.

«Ми сподіваємося, що наступні місяці і роки принесуть ще більше багатий матеріал у вигляді кісток великих рептилій», – підкреслили учасники дослідження.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ