Стало відомо, коли з’явилися перші зірки у Всесвіті

Вчені з Інституту астрономії імені Макса Планка з’ясували, як формувалися перші зірки у Всесвіті, пишуть Діалоги. Але результати цього дослідження принесли більше нових питань, ніж відповідей, повідомляє The Astrophysical Journal.

Автори наукової роботи за допомогою Магелланових телескопів в Обсерваторії Лас-Кампанас поспостерігали за хмарою газу, в якій всього через 850 мільйонів років після Великого Вибуху відбувався процес зореутворення. Воно розташоване в 13 мільярдах світлових років від Землі і є одним з найбільш віддалених об’єктів з коли-небудь вивчених.

Дослідження показали, що в хмарі присутні сліди вуглецю, кисню, заліза і магнію. Ці елементи викинули в простір перші зірки Всесвіту після того, як досягли фіналу свого життєвого шляху і вибухнули надновими.

Пошук найбільш ранніх зірок давно цікавить астрономів, оскільки таке відкриття дозволило б отримати більш повне уявлення про історію Всесвіту.

Вважається, що після Великого Вибуху існували тільки водень і гелій, і перше покоління зірок було позбавлене важких хімічних елементів, що відрізняє їх від всіх наступних поколінь.

Тому вчені здивувалися, виявивши відносну велику кількість металів в ранній газовій хмарі. Її можна було фактично порівняти з тим, що астрономи бачать в міжгалактичних газових хмарах сьогодні.

Даний факт показує, що зореутворення мало розпочатися набагато раніше, ніж вважалося, щоб ці хімічні елементи встигли сформуватися. Можливо, зірки виникли вже на початкових етапах існування Всесвіту, «народившись» в первісної суміші водню і гелію.

Це відкриття може мати серйозні наслідки для теорій космічної еволюції, підкреслили автори. В ході подальших досліджень вони мають намір проаналізувати інші хмари схожого віку – або ще більш ранні, якщо їх вдасться виявити.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ