Астрономи вперше виміряли швидкість галактичного вітру

Астрофізики з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго вперше змогли поспостерігати за галактичним вітром – масивним відтоком газу, що простирається на сотні тисяч світлових років, пишуть Діалоги.

Галактика, у якій помітили дане явище, позначена як SDSS J211824.06 + 001729.4. Вчені неофіційно назвали її «Макані», що перекладі з гавайської мови означає «вітер». По суті, це космічний «монстр Франкенштейна» – дві галактики, які злилися в одну, компактну, але масивну, повідомляє Nature Astronomy.

Такі злиття часто призводять до інтенсивного зореутворення. Можливо, саме зірки і породили потоки газу, або в зіркових вітрах, або в кінці свого життєвого циклу, коли вони вибухали надновими, пояснили автори наукової роботи.
Галактичні вітри живлять навкологалактичне середовище – хмари, що обволікають зоряні скупчення. Астрономи знали про таке явище, але лише в теорії, і тільки на прикладі «Макані» змогли пильно його вивчити.

Так, вдалося зафіксувати і нанести на карту область гарячого іонізованого кисню, що охопила 4900 квадратних кілопарсек (52 мільярди квадратних світлових років).

Виявилося, що два окремих потоки несуть збагачений металами газ в подвійному «міхурі» в формі пісочного годинника при температурі до 10 тисяч кельвінів. Ймовірно, вони сформувалися в різний час. Більш ранній потік виник близько 400 млн років тому і рухається зі швидкістю до 1400 кілометрів на секунду. Пізній потік, який виступає з іншого боку, стартував 7 мільйонів років тому і розігнався до 2100 км/сек.

В рамках дослідження вчені також проаналізували дані космічного телескопа «Хаббл» і комплексу радіотелескопів ALMA. Вони показали, що «Макані» містить суміш зі старих, середніх і дуже молодих зірок, що узгоджується із загальноприйнятими уявленнями про еволюцію галактик.





ІНШІ НОВИНИ