Вік польського Стоунхенджа здивував археологів

Археологи визначили вік польського Стоунхенджа: загадкової будови епохи неоліту, що зберігся в Західно-Поморському воєводстві. Він виявився набагато старшим, ніж вони вважали, повідомляють Діалоги з посиланням на Science in Poland.

Древній об’єкт виявили в 2017 році. Зовні він нагадував каструлю, за що і отримав назву Rondel (так це начиння називається по-польськи).

Загальний діаметр споруди сягає 110 метрів. Він складається з центрального майданчика, оточеного чотирма круглими ровами, і частоколів з воротами. На думку істориків, колись там відбувалися магічні ритуали.

Точний вік об’єкта довгий час залишався невідомим. Розкрили таємницю завдяки радіовуглецевому датуванню. Аналіз показав, що Стоунхендж звели приблизно в 4850 році до нашої ери і використовували протягом 200-250 років.

Також виявилося, що рови викопували не одночасно, а з різницею в кілька десятків років. На думку вчених, в дописемні часи таким чином відзначали якісь важливі події. Іншими словами, траншеї в землі були свого роду примітивним «календарем» для місцевих племен.

Археологи мають намір провести нові дослідження і більш точно датувати рови. Вони також розповіли, що на місці розкопок виявили численні осколки кераміки, вироби з каменю і кремнію, кістки тварин, фрагменти кам’яних сокир. Їх планують відправити в Познанську радіовуглецеве лабораторію.

Відомо, що пам’ятники, подібні Стоунхенджу, зустрічаються в багатьох країнах Європи. Але невідомо, хто, як і навіщо їх будував. Можна припустити, що ці місця служили для зв’язку з вищими силами – але це лише теорія, яку навряд чи вдасться довести.





ІНШІ НОВИНИ