Джерелами життя на Землі могли стати комети

Життя на Землю могли принести рідкісні комети, що виникли окремо від інших тіл Сонячної системи, з’ясували японські вчені. В ході досліджень вони виявили на кометі Джакобіні-Ціннера складні органічні молекули, можливі «цеглинки» перших живих мікроорганізмів, повідомляють Діалоги з посиланням на Ikarus.

Ця комета належить до сімейства Юпітера і знаходиться під впливом гравітаційних сил газового гіганта. Вона робить повний оборот навколо Сонця за 6,6 років.

Дослідження показали, що комета відноситься до рідкісного класу GZ, який об’єднує не більше 6% відомих комет Сонячної системи. Її вивчили в телескоп «Субару» в той час, коли вона перебувала на відстані 1,04 астрономічних одиниць від Сонця. Дослідження вказали на ймовірну наявність аліфатичних або ароматичних вуглеводнів.

Для утворення цих речовин необхідні тепло і висока енергія частинок. Астрономи припустили, що комета Джакобіні-Циннера, як і інші комети GZ сформувалася в навколопланетній хмарі газового гіганта (Юпітера або Сатурна) – лише в такому випадку вони отримали б необхідний нагрів. Всі інші небесні тіла такого роду виникли в холодній області на відстані 5-30 а.о. від зірки.

Вчені давно припускали, що комети принесли на давню пустельну Землю перші молекули води. Нове дослідження показало, що вони також могли стати «переносниками» хімічних елементів, з яких згодом стала розвиватися життя.





ІНШІ НОВИНИ