Вчені: кількість вуглекислого газу в атмосфері встановила новий рекорд

У 2018 році концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі зросла на 0,57% і досягла 407,8 частинок на мільйон (ppm), заявили експерти Всесвітньої метеорологічної організації. В останні сто років рівні парникових газів швидко і стійко росли, і ця тенденція зберігається, незважаючи на зусилля по боротьбі з глобальним потеплінням, повідомляють Діалоги з посиланням на портал WMO.

Перелом стався в середині XVIII століття, коли в розвинених країнах почалася промислова революція. Вчені підрахували, що з 1750 року кількість СО2 зросла на 147%, метану – на 259% (до 1869 частинок на мільярд), оксиду азоту – на 123% (до 331,1 частинок на мільярд).

Вуглекислий газ здатний залишатися в атмосфері протягом століть, а в океанах – ще довше. Дослідження показали, що з 1990 року загальний радіаційний вплив на мешканців планети зріс на 43%, і парниковий ефект відіграє в цьому провідну роль.

В останній раз Земля відчувала таку концентрацію СО2 3-5 мільйонів років тому. Тоді середня температура була на 2-3 градуси тепліше нинішньої, а рівень океану – на 10-20 метрів вище.

Метеорологи побоюються, що в недалекому майбутньому ми можемо «повернутися» в епоху еоцену. Глобальне потепління того часу змінило обличчя планети, призвело до вимирання багатьох видів і знищення цілих екосистем.





ІНШІ НОВИНИ