У Чумацькому Шляху знайшли аномально масивну чорну діру

Учені з Національної астрономічної обсерваторії Китаю виявили в сузір’ї Близнюків чорну діру масою в 69 разів більше сонячної. Її існування неможливо пояснити за допомогою загальноприйнятих космічних теорій, повідомляють Діалоги з посиланням на Nature.

Вважається, що найбільші зірки галактики до кінця життя втрачають більшу частину своєї маси. Тому вони не в змозі породжувати такі великі чорні діри, як нововідкритий об’єкт – він майже в два рази більший, ніж повинен був бути, виходячи з теоретичних розрахунків.

Спостереження показали, що зірка-блакитний гігант LB-1, розташована в 15 тисячах світлових років від Землі, обертається навколо невидимого центру. Повний оборот займав 80 земних діб. Вчені прийшли до висновку, що зірку притягує чорна діра аномально великих розмірів.

Відомо, що існує кілька категорій чорних дір. Надмасивні, в мільйони і мільярди разів перевершують Сонце, розташовані в центрах галактик. Менші називаються чорними дірами зоряної маси, вони виникають після гравітаційного колапсу гігантських небесних тіл.

Вчені вважали, що межі їхніх розмірів лежать в діапазоні від 10 до 50 сонячних мас. При перевищенні маси зірка-господар повинна просто вибухнути і розлетітися на шматки.

Але, як показало дослідження, в даному випадку цього не сталося. Астрономи відзначили, що будуть продовжувати спостереження, щоб з’ясувати, як утворився незвичайний об’єкт.





ІНШІ НОВИНИ