Люди не винні: названі справжні причини вимирання неандертальців

Неандертальці вимерли близько 40 тисяч років тому. Приблизно в той же час предки сучасних людей мігрували з Африки на інші континенти. Цей збіг наштовхнув вчених на думку, що Homo sapiens могли бути причетні до винищення своїх побратимів, пишуть Діалоги.

Вчені з Технічного університету Ейндховена (Нідерланди) провели дослідження і запропонували свою версію подій. На їхню думку, люди не вплинули на чисельність неандертальців – ті зникли в зв’язку з природними причинами, повідомляє PLOS One.

До появи Homo sapiens неандертальці жили невеликими популяціями в ізольованих, віддалених один від одного районах. Автори наукової роботи створили демографічні моделі громад з населенням від 50 до 5 тисяч осіб і спрогнозували ймовірність їх виживання протягом 10 тисяч років.

Відомо, що здатність до розмноження у неандертальців була на 40% нижча, ніж у сучасних людей. Вчені встановили, що в невеликих популяціях це могло зіграти фатальну роль.

Так, якщо частка фертильних жінок була нижче 25%, група в тисячу особин була приречена на вимирання. Такі фактори, як близькоспоріднені зв’язки (інбріндінг), коливання народжуваності і смертності і нерівномірне співвідношення статей, тільки прискорювали цей процес.

Можна припустити, що Homo sapiens зіграли непряму роль у зникненні неандертальців, вигнавши їх з природних місць мешкання і змусивши переселитися в несприятливі райони. Але ніяких доказів цієї теорії вчені не знайшли.





ІНШІ НОВИНИ