Фараона Тутанхамона поховали в чужій могилі

Фараона Тутанхамона могли поховати в могилі, яка призначалася для іншої людини, найімовірніше – жінки. Єгиптологи прийшли до такого висновку, оскільки багато статуй мали яскраво виражені жіночні риси, повідомляють Діалоги з посиланням на The Guardian.

«Я вважаю, що майже всі артефакти Тутанхамона, в тому числі Золота маска, були спочатку виготовлені для його матері Нефертіті», – пояснив археолог Ніколас Рівз.

Він також вказав, що похоронна камера фараона стояла праворуч від входу, а так в Стародавньому Єгипті ховали тільки цариць.

Відомо, що незайману гробницю в Долині царів відкрила експедиція Говарда Картера в 1922 році. Ця знахідка стала найбільшою у всій сучасній єгиптології. Археологи були вражені кількістю стародавніх скарбів – «золото засліпило всіх». Можливо, тому вони не стали занадто ретельно вивчати їх, припустили автори нового дослідження.

Розкопки в некрополі почалися ще в 1907 році, але довгий час пошуки були марні. Лорд Карнарвон, який фінансував експедицію, був готовий здатися. Але Картер інтуїтивно вважав, що під старими хатинами місцевих жителів може щось ховатися.

Нарешті йому вдалося виявити сходинки, що йдуть під землю і ведуть до запечатаних дверей. За ними знаходилася справжня «капсула часу» – навіть засохлі квіти лежали в тих місцях, де їх кинули в 1325 році до нашої ери.

Багато сучасних експертів вважають, що Картер, зайнятий вивезенням золотих скарбів в Європу, не довів справу до кінця. За стінами камери Тутанхамона могли ховатися інші відсіки, які залишилися невивченими. Є теорія, що в одному з них спочиває цариця Нефертіті – її мумія до цих пір не знайдена.

Археологи з різних країн неодноразово сканували гробницю за допомогою радарів (розкопки можуть пошкодити унікальний пам’ятник) і заявляли про наявність якихось порожнеч. Але їх природа залишається невідомою – вони можуть мати як штучне, так і природне походження.

Раніше вчені встановили можливу причину смерті Тутанхамона. Юний фараон (йому було всього 18) помер від зараження крові після важкої травми – перелому ноги.





ІНШІ НОВИНИ