Вчені: танення льодовиків Гренландії прискориться в чотири рази

Другий за величиною крижаний щит в світі починає прискорено танути на північному заході Гренландії, передають Діалоги з посиланням на дослідження співробітників Кембриджського університету.

Фахівці встановили, що всередині льодовика утворилося озеро шириною п’ять кілометрів і максимальною глибиною до 500 метрів. Для подальшого дослідження вони використовували безпілотники.

Дрони протягом п’яти годин спостерігали за рухом води в озері, а потім відновили покадрову зйомку. На відеоматеріалах видно, як вода стікає до низу льодовика, руйнуючи крижаний покрив.

Британські вчені вказали, що утворення озер в льодовику – нормальне явище: влітку на крижаному щиті утворюються тисячі водойм. Частина з них осушується всього за кілька годин, створюючи так звані льодовикові млини (мулени), через які вода спускається на дно крижаного щита. Ці порожнини зазвичай залишаються відкритими протягом решти сезону: тала вода зі струмків і річок на поверхні опускається під лід. Потік води в муленах за потужністю цілком може зрівнятися з найбільшим водоспадом в світі.

Щоліта розмір озера збільшується. Дослідники вважають, що ці явища можуть тимчасово прискорити танення льодовика в чотири рази. Раніше ця зона вважалася однією з найстабільніших на планеті.





ІНШІ НОВИНИ