В Індонезії знайшли найдавніші наскальні малюнки в історії людини

В Індонезії знайшли найдавніші зразки наскальних малюнків, створених людиною. Їх вік оцінили в 44 тисячі років, повідомляють Діалоги з посиланням на Nature. Невідомий художник зобразив фантастичні фігури напівлюдей-напівтварин. Їх тіла мають людську форму, але у одного з них пташина голова, у іншого – хвіст. Вони полюють на карликових буйволів і бородавочників за допомогою довгих списів або мотузок.

Вчені підкреслили, що ці картини набагато складніші, ніж можна було очікувати від примітивних племен. Так, вони включають кількох персонажів і явно мають сюжет. Більш того, простежується якась релігійна спрямованість. Деякі фігури мають надприродні риси і можуть символізувати якихось доісторичних божеств, чиї культи вже давно забуті.

Інші відомі зображення такого рівня складності були приблизно в два рази «молодшими» і датувалися 20 тисячами років тому. Археологи вважали, що до цього часу люди вміли хіба що залишати відбитки своїх долонь на стінах печер.

Якщо 44 тисячі років тому наскальний живопис був вже настільки добре розвинений, то, можливо, він зародився значно раніше. Автори дослідження припустили, що люди могли малювати картини ще в Африці ( «колисці людства») або відразу після міграції з неї.

Острів Сулавесі, де зробили незвичайну знахідку – одне з найбільш ранніх відомих місць поселення Homo sapiens. У 2014 році група археологів виявила в одній з вапнякових печер малюнок віком 40 тисяч років.

«У цьому районі Сулавесі є 242 відомих місця печерного мистецтва, і, ймовірно, ще сотні чекають відкриття», – зазначив автор дослідження Максим Оберт з Університету Гріффіта.

Відзначимо, що найдавнішим печерним живописом в історії вважаються абстрактні «начерки» , зроблені 64 тисячі років тому, судячи з усього – неандертальцями.





ІНШІ НОВИНИ