Загроза з космосу: вчені назвали час падіння на Землю гігантського астероїда

Астероїди, які викликають глобальні катаклізми і масові вимирання, врізаються в Землю приблизно раз в 100 мільйонів років. За всю історію існування людської цивілізації подібного не відбувалося, пишуть Діалоги.

Нагадаємо, що саме удар з космосу пов’язують з кінцем епохи динозаврів. 66 мільйонів років тому на територію сучасної Мексики впало небесне тіло діаметром близько 10 кілометрів, залишивши після себе 300-кілометровий кратер Чиксулуб. Якщо розрахунки вчених вірні, катастрофа може повторитися протягом наступних 35 мільйонів років.

Втім, і астероїди менших розмірів здатні спричинити величезні руйнування. Об’єкт діаметром 1 кілометр викличе планетарну катастрофу. Вм’ятина на місці удару розкинеться на 20 км. Такі події відбувається раз на мільйон років.
Стометровий астероїд (такі зустрічаються із Землею раз в три тисячі років) залишить кратер шириною два кілометри і викличе локальні лиха на суші. Впавши в воду, він підніме хвилю цунамі.

Експерт зазначив, що діаметри і орбіти більшості астероїдів відомі не дуже точно. Параметри можна уточнити, коли космічне тіло проходить близько до Землі. В результаті багато об’єктів, які спочатку включили в категорію «потенційно небезпечних», згодом визнають нешкідливими.

Відзначимо, що, за даними на початок 2019 року, в Сонячній системі обертається 18 тисяч космічних об’єктів, що становлять можливу загрозу для Землі. 99% з них – астероїди.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ