Північний магнітний полюс Землі перетнув нульовий меридіан

Північний магнітний полюс Землі, який в останні роки робить швидку міграцію, перетнув нульовий меридіан – початок відліку географічної довготи. В меридіана немає чіткого позначення на карті, зараз ним вважається віртуальна «лінія» в ста метрах на схід від Гринвічського меридіана.

У попередні двадцять років полюс віддалявся від свого «дому» в канадській Арктиці в сторону Сибіру зі швидкістю близько 55 кілометрів на рік. Останні виміри показали, що цей рух буде продовжуватися, хоча і не так швидко – не більше 40 км/год. Фахівцям необхідно враховувати, що змінилися дані при калібрування GPS і інших навігаційних систем, повідомляють Діалоги з посиланням на Live Science.

Магнітне поле Землі виникло завдяки залізному ядру в надрах. З причин, не цілком зрозумілим, але пов’язаним з внутрішньою динамікою планети, воно в даний час слабшає, і тому відбувається дрейф північного полюса.

Південний полюс також зміщується, але набагато повільніше – всього на 10 кілометрів на рік. Вчені вважають, що можливі два сценарії: магнітне поле посилиться, і полюса стабілізуються, або ослабне ще більше, і полюса поміняються місцями. В останньому випадку наша планета виявиться беззахисною перед сонячною радіацією, і це може стати причиною масового вимирання видів.

Раніше повідомлялося, що вчені назвали можливу причину аномальної міграції полюса. На їхню думку, вона пов’язана з «кишенями» рідкого заліза в зовнішньому ядрі, які тепліші і легші навколишньої речовини. Вони піднімаються до поверхні і викликають магнітні хвилі, а ті, в свою чергу – геомагнітні ривки.

 





ІНШІ НОВИНИ