Вчені передбачили долю найсамотнішої галактики Всесвіту

Більшість галактик у Всесвіті оточені численними «сусідами». Так, Чумацький Шлях входить в гравітаційно пов’язану Місцеву групу з більш ніж 50 галактик, а вона, в свою чергу, є частиною величезного Скупчення Діви.

Але у цього правила є й винятки. Астрономи виявили «найсамотнішу» галактику MCG + 01-02-015. Її оточує абсолютно порожня область протяжністю 100 мільйонів світлових років. Нові дослідження дозволили передбачити її подальшу долю, повідомляють Діалоги з посиланням на Forbes.

Учені зробили висновок, що ця галактика сформувалася особливим чином. Як правило, зоряні скупчення виникають уздовж філаментів, або ниткоподібних структур з дуже гарячого і дуже розрідженого газу. Але MCG + 01-02-015 виникла не поблизу ниток, а в одній з гігантських порожнин між ними.

Автори дослідження представили свій сценарій її народження. Темна матерія утворила велике розсіяне гало, а частки видимої матерії почали притягатися до центру, стикаючись і зливаючись між собою. В результаті виник обертовий диск, всередині якого поступово виникли зірки. Згодом вони «вишикувалися» в спіралевидну структуру.

Потім темна матерія стала нагріватися і міняти щільність. Маломасивні нейтрино потрапляли в гало, збільшуючи його масу, а видима матерія проходила через нормальні цикли зоряної активності.

Вчені відзначили, що Чумацький Шлях і подібні до нього галактики через мільярди років зіллються зі своїми «сусідами». Але на MCG + 01-02-015 чекає інша доля. Вона, навпаки, буде віддалятися від інших галактик і зоряних груп. В її спіральних рукавах продовжать виникати нові зірки до тих пір, поки не вичерпається потрібний для них матеріал.

Але це не означає, що її чекає швидка (за космічними мірками) смерть. На думку фахівців, MCG + 01-02-015 здатна існувати десятки і навіть сотні мільярдів років. За цей час зникнуть і зірки, і залишки планет, і навіть чорні діри. Але розсіяне гало темної матерії зберігається набагато довше, ніж будь-яка структура з видимих ​​частинок.

В кінцевому рахунку, і воно розпадеться, викидаючи частку за часткою. Але темна матерія вивчена так мало, що вчені не можуть сказати, коли саме це станеться.





ІНШІ НОВИНИ