У стародавньому місті Туреччини знайшли намисто з людських зубів

Археологи, які вивчають руїни стародавнього міста Чатал-Гуюк в центральній Туреччині, виявили досить незвичайний артефакт – залишки намиста з людських зубів. Прикрасу виготовили приблизно в 6500 році до нашої ери. На кількох уцілілих зубах видно сліди обробки – їм спочатку надали конічної форми, а потім просвердлили отвори для ниток, повідомляють Діалоги з посиланням на Journal of Archaeological Science: Reports.

Дослідження показали, що зуби належали дорослим людям 30-50 років і були видалені вже після смерті. Це найбільш ранній артефакт такого роду. Очевидно, намисто мало важливий ритуальний сенс для свого володаря, але який, вчені визначити так і не змогли.

Фахівці лише відзначили, що в поховання такі прикраси не клали, на відміну від виробів з зубів тварин – мабуть, з цим було пов’язане якесь табу. Вони висловили сподівання, що подальші дослідження дозволять роз’яснити сенс знахідки.
Чатал-Хююк існував в 7100 – 5500 роках до нашої ери. Його жителі займалися в основному тваринництвом і харчувалися погано обробленим зерном, через що у багатьох розвивалася захворювання порожнини рота. Так, у 10-13% останків дорослих людей виявили ознаки карієсу.

На піку розвитку міста його населення становило близько восьми тисяч чоловік. Вони жили в надзвичайно тісних умовах, загони для тварин і сміттєві ями часом впритул підступали до житлових приміщень. Така обстановка сприяла блискавичному поширенню інфекцій.

Крім того, процвітали сварки і конфлікти – на багатьох черепах збереглися сліди ударів, очевидно, отриманих в бійках. Їх було особливо багато в період максимального скупчення людей.

Згодом, як вважають археологи, життя в Чатал-Хююке стало нестерпним. Причиною стало не стільки перенаселення, скільки мінливий клімат – там стало дуже жарко, щоб вирощувати урожай. У 5950 році до нашої ери місто покинули останні мешканці.





ІНШІ НОВИНИ