У центрі Чумацького Шляху сфотографували космічний «льодяник»

Співробітники NASA опублікували нову фотографію Чумацького Шляху, де відображена структура, що нагадує «космічний льодяник». Вона охоплює 190 світлових років і складається з сплетення довгих тонких ниток іонізованого газу, говориться на сайті космічного відомства.

Камера GISMO, за допомогою якої був зроблений знімок, фіксує мікрохвилі довжиною 2 мм, що дозволяє досліджувати галактику в перехідній зоні між інфрачервоним світлом і довшими радіохвилями, відзначили фахівці.

«У кожної з цих частин спектра переважають різні типи випромінювання, і GISMO показує нам, як вони пов’язані один з одним», – пояснив астроном з Університету Джона Хопкінса Йоханнес Стагун.

Найбільша частина «льодяника», що утворює його «стрижень», відома як Радіо-дуга. Її випромінювання формується від високошвидкісних електронів, що обертаються по спіралі в магнітному полі. Ще одна структура, Серп, пов’язана з утворенням зірок і може бути джерелом цих електронів.

За словами вчених, нитки «льодяника» окреслюють краї великого міхура, утвореного таким собі катаклізмом в центрі галактики. Нагадаємо, що в центральній частині Чумацького Шляху, на відстані 20 тисяч світлових років від нас, також розташовується чорна діра під назвою Стрілець А *.

Там сконцентровані найбільші і щільні групи гігантських молекулярних хмар. Вони містять газ і пил, яких достатньо для утворення десятків мільйонів схожих на Сонце зірок.





ІНШІ НОВИНИ