У шотландському Стоунхенджі знайшли магнітну аномалію у вигляді зірки

Будівництво кам’яних кромлехів на зразок Стоунхенджа могло бути пов’язано з природними явищами, з’ясували вчені з університетів Сент-Ендрюса і Бредфорда. Вони досліджували стародавні кам’яні кола Калланіш на острові Льюїс (Зовнішні Гебріди, Шотландія) – найбільший пам’ятник мегалітичної культури на території Великобританії, повідомляють Діалоги з посиланням на Phys.org.

Вважається, що він був побудований в 2900-2600 роках до нашої ери. Камені, поставлені вертикально і досягають 1-5 метрів у висоту, утворять окружності діаметром до 13 метрів. Всього археологи виділяють 19 окремих об’єктів.

Ділянка під номером XI (Airigh na Beinne Bige) являє собою один стоячий камінь. Дослідження показали, що раніше він був частиною великого кам’яного кола, в центрі якого розташовувалася магнітна аномалія у вигляді зірки. Ймовірно, вона виникла через удари блискавки: одного потужного або серії декількох розрядів, що припали в одне і те ж місце.

«Такі явні свідоцтва ударів блискавки надзвичайно рідкісні у Великобританії, і зв’язок з цим кам’яним кругом навряд чи випадковий», – заявив керівник проекту доктор Річард Бейтс.

Невідомо, що притягнуло блискавку – дерево або камінь, яких уже давно немає, або сам пам’ятник. Але місцеві жителі явно стежили за такими природними явищами і, можливо, приписували їм містичний зміст.

За допомогою комп’ютерних технологій вчені створили віртуальну модель сусіднього кола – Na Dromannan. Модель показала, як він був пов’язаний з небесними шляхами Сонця і Місяця.

Автори дослідження підкреслили, що пам’ятник був частково затоплений через підвищення рівня моря, а те, що залишилися камені затягнуло торфом. Але зараз, за ​​допомогою сканування і інших технічних нововведень, можна ретельно вивчити навіть приховані від очей ландшафти.

 





ІНШІ НОВИНИ