Шість розпечених екзопланет відкрили в межах Чумацького Шляху

Астрономи відкрили шість розжарених екзопланет, що обертаються навколо зірок Чумацького Шляху. Їх вивчення може допомогти зрозуміти, як сформувалася наша Земля, повідомляють Діалоги з посиланням на Nature Astronomy.

Об’єкти розташовані на відстані від 160 до 440 світлових років від Сонячної системи. Температура їх поверхні становить від 1100-1800 градусів Цельсія.

За останні десятиліття вчені виявили досить багато планет, які знаходяться дуже близько до своїх зірок – ближче, ніж Меркурій до Сонця. Якщо Меркурій робить повний оборот за 88 днів, то одна з нововідкритих планет – за сім.

Вчені британського Відкритого університету вивчили три зірки під кодовими назвами DMPP-1, DMPP-2 і DMPP-3. У першій з них виявили три гарячих планети DMPP-1c, DMPP-1d і DMPP-1e з масою, яка в 3-10 разів більша за земну. Четверта планета в системі подібна Нептуну і здійснює повний оборот за 20 днів.

Навколо другої зірки обертається планета удвічі менше Юпітера, «рік» на якій триває п’ять земних діб.

DMPP-3 виявився подвійною зоряної системою, де тьмяне світило обертається навколо більш яскравого. Зірка – «компаньйон» має одну з найнижчих мас серед усіх відомих сонцеподібних зірок, хоча вона досить велика, щоб на ній відбувався синтез водню. Крім того, астрономи знайшли у більш великого тіла планету DMPP-3Ab, в 2-3 рази більшу за Землю.

«Важко зрозуміти, як вона туди потрапила», – зазначили автори наукової роботи.

Вчені розповіли, що завдяки сучасним технологіям можуть вивчити геологію далеких планет, схожих на Землю – зокрема, проаналізувавши склад їх атмосфер. Такі дослідження показують, як могла б виглядати Земля, якби вона в інших космічних умовах.





ІНШІ НОВИНИ