Акули можуть позбутися луски через кислотність океану

Зміна клімату ставить під загрозу виживання акул. Головну небезпеку для хижачок становлять навіть не підвищені температури, а зростаюча кислотність океану.

Відомо, що саме Світовий океан поглинає значну частину викидів вуглекислого газу. Через це хімічний склад води змінюється не найсприятливішим чином, повідомляють Діалоги з посиланням на Scientific Reports.

За прогнозами, цей процес буде тривати, причому все більш інтенсивно. Автори нового дослідження створили хімічний «коктейль», в який морська вода може перетворитися до 2300, і помістили туди зразки акулячої шкіри.

Через дев’ять тижнів виявилося, що кислотна рідина просто розчинила верхню частину жорсткої зубовидної луски. Відомо, що «шкіра» акул має велику міцність. Її структура «відштовхує» віруси і бактерії, також її дуже складно пробити іклом або мисливською зброєю. Але після обробки кислотою луска стала більш вразливою і до інфекцій, і до травм. Це може зіграти вирішальну роль у зникненні морських хижачок.

Вчені підрахували, що якщо темпи викидів СО2 не зміняться, то середній рівень рН в океанах знизиться з 8,1 до 7,3 вже через 300 років. Від цього постраждають не тільки акули, але і інші водні види: корали, молюски.

«Зубці шкури акули зроблені з дентину, який, як ми знаємо з людської стоматології, схильний до деградації під впливом вуглекислоти», – пояснили автори наукової роботи.





ІНШІ НОВИНИ