Майже рекорд: 2019 рік визнали другим найспекотнішим в історії Землі

Минулий 2019 рік посів друге місце в списку найтепліших в історії. Середня температура була всього на кілька сотих градуса нижче, ніж в рекордному 2016-му, повідомили фахівці Служби з питань зміни клімату Copernicus, пишуть Діалоги.

В цілому, минуле десятиліття виявилося найспекотнішим за весь час метеорологічних спостережень. «Це, безперечно, тривожні ознаки», – зазначив директор Служби Жан-Ноель Теппо.

За даними фахівців, глобальні температури в 2019 році були на 0,6 градуса вище, ніж в 1981-2010 роки. Протягом останніх п’яти років стало на 1,1-1,2 градуса тепліше в порівнянні з доіндустріальною епохою, повідомляє The Independent.

«2019 рік був ще одним виключно теплим роком, фактично другим найтеплішим в світі в нашому наборі даних, причому багато окремих місяців побили рекорди», – йдеться в тексті доповіді.

Найтеплішим в історії залишається, як уже говорилося, 2016 рік. Але тоді екстремальні температури були пов’язані з Ель-Ніньйо – коливанням температури в екваторіальних водах Тихого океану. Це явище радикально впливає на погоду. У 2019 Ель-Ніньйо не спостерігалося, але він був всього на 0,04 градуса прохолоднішим. За словами вчених, це говорить про посилення тенденції до глобального потепління.

Головна причина зростання температур – викиди парникових газів. Вчені з ООН заявили, що їх обсяг слід скорочувати на 7,6% щороку, аж до 2030-го – в такому випадку кліматичні зміни вдасться стримати на відносно безпечному рівні.

Вчені відзначили, що потепління тягне за собою руйнівні стихійні лиха. 2020 рік почався з кількох катастроф: лісових пожеж в Австралії і повені в Індонезії. З подальшим зростанням температур подібні природні катаклізми можуть стати більш частими і масштабними.

Інше дослідження показало, що 2020 рік, швидше за все, продовжить низку найтепліших років в історії. Він буде на 1,11 градуса тепліший, ніж період з 1850 по 1900 роки.

 





ІНШІ НОВИНИ