У Єгипті знайшли стародавній некрополь з «хранителем мертвих»

Біля єгипетського міста Асуан виявили стародавній некрополь із зображенням «хранителя мертвих». Археологи розповіли, що на кришці одного з саркофагів був намальований леопард. Це священна для Стародавнього Єгипту тварина, яка за місцевими віруваннями мала захищати покійного в його подорожі через загробний світ, повідомляє ANSA.

Поховання знаходилося в пустелі на західному березі річки Ніл, на глибині близько п’яти метрів. Всередині збереглося 30 тіл, датованих II століттям до нашої ери.

Крім мумій, вчені знайшли ноші для їх транспортування, похоронне ліжко, фрагменти саркофагів, безліч керамічних виробів і позолочені савани. Важливою знахідкою визнали залишки кедрових горіхів I століття до нашої ери – ця рослина не росла в Єгипті, і плоди привозили з інших країн.

Зображення леопарда на дерев’яному саркофазі відразу привернуло увагу вчених – таку почесть могли надати тільки знатній і могутній людині. Картинка виявилася розфарбованою, що, за словами археологів, велика рідкість.

Члени експедиції також відзначили, що очищати поверхню саркофага від шару піску виявилося дуже непросто, вони боялися пошкодити 2100-річний артефакт.

«Дерев’яна основа була дуже крихкою. Пісок просочився в волокна, і ми вирішили зняти штукатурку, щоб зберегти малюнок. Це була дуже тонка операція, яка змусила нас затримати дихання», – розповіли вони.

Надалі «портрет» леопарда планують відновити за допомогою технології віртуальної реальності. До подальших досліджень також залучать істориків, палеопатологів, археоботаніков, хіміків і реставраторів – вони встановлять, чим хворіли і від чого померли поховані в Асуані люди.





ІНШІ НОВИНИ