Теплова хвиля в Антарктиді привела до рекордного танення льодовиків

Антарктида вважається найхолоднішим місцем на Землі. Середня річна температура в центральній частині континенту становить -57 градусів за Цельсієм, на узбережжі вона дорівнює -10 градусів. Але 6 лютого поточного року метеостанція на базі Есперанца (Esperanza) зафіксувала абсолютний рекорд тепла – 18,3С. Кількома днями пізніше на базі сусіднього острова Сеймур стовпчики термометрів піднялися вже до 20,7 градусів (для порівняння, така ж температура була зареєстрована в той день в Лос-Анджелесі), повідомляє Live Science.

Хвиля «аномальної спеки» тривала приблизно тиждень. Знімки острова Ігл, зроблені з супутника Landsat 8, відобразили її наслідки.

Ця ділянка суші розташована неподалік від берега Землі Греяма на Антарктичному півострові. Рекордно високі температури призвели до того, що велика частина крижаної шапки стала танути, а в центрі острова утворилися талі озера.

«Я ніколи не бачив, щоб талі ставки виникали так швидко в Антарктиді. Подібні явища раніше помічали на Алясці і в Гренландії, але не тут», – розповів гляціолог Маурі Пельтьє.

Всього за кілька днів, з 6 по 11 лютого, острів Ігл втратив 20% свого снігового покриву (1,5 квадратних кілометра). На фотографіях можна побачити відкриті ділянки коричневих скельних порід.

Погода значно тепліше точки замерзання нетипова для антарктичного регіону, кажуть експерти. Проте, останнім часом вона фіксується все частіше. Поточне літо стало особливо теплим для Антарктиди. Континент пережив уже дві хвилі тепла за сезон: в листопаді 2019 і січні 2020 року. Ймовірно, в подальшому вони стануть ще більш частими і інтенсивними.





ІНШІ НОВИНИ