Астрономи зафіксували найпотужніший вибух у Всесвіті з моменту його зародження

Астрономи зафіксували наслідки потужного викиду енергії у Всесвіті з моменту Великого вибуху – тобто з моменту її зародження, повідомляється на сайті Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень, розташованого в Австралії (ICRAR).

Вибух помітили на відстані 390 мільйонів світлових років від Землі, недалеко від надмасивної чорний діри. Вона розташовується в одній з галактик в надскупченні Змієносця. Професор центру Мелані Джонстон-Холітт зазначає, що викид відбувався протягом сотень мільйонів років. Кількість енергії, що виділилася, побила минулі показники в п’ять разів.

Причина вибуху поки невідома. Експерти збираються організувати більш детальне спостереження. Для цієї мети вони будуть використовувати в два рази більше антен.

Раніше вчені з Інституту астрономії імені Макса Планка змогли встановити вік перших зірок у Всесвіті. Вони поспостерігали за хмарою газу, в якій всього через 850 мільйонів років після Великого Вибуху відбувався процес зореутворення. З’ясувалося, що хмара розташована в 13 мільярдах світлових років від Землі – це один з найвіддаленіших об’єктів з коли-небудь вивчених.





ІНШІ НОВИНИ