Геохіміки перевірили артефакт, пов’язаний зі зникненням тіла Христа

Міждисциплінарна команда вчених з США провела хімічний аналіз так званого “Назаретського напису”, який як вважається, охороняв від мародерів гробниці після смерті Ісуса Христа і зникнення його тіла. Він показав, що табличка була створена набагато раніше, ніж вважалося, і зовсім в іншому місці.

Про відкриття розповідає Science. Дослідження провів американський історик Кайл Харпер, який залучив до роботи геохіміків з Університету Оклахоми.

Вчені отримали дозвіл на дослідження найменшого зразка із задньої частини мармурової таблички, яка зберігається в Національній бібліотеці Франції. На ній міститься древній текст, який попереджає грабіжників могил про покарання – за крадіжку тіл зловмисників очікувала смерть.

В історію цей текст увійшов як “Назаретський напис”. Вважається, що він містився в указі імператора Клавдія, який був виданий після зникнення з гробниці тіла Ісуса Христа. Також вважається, що напис, який забороняє турбувати поховання, відноситься до 41 році нашої ери.

Однак нове дослідження показало, що цей напис, ймовірно, був створений не після смерті Ісуса Христа, а ще до його народження. Більше того, швидше за все, він не має відношення до Назарету. Геохіміки встановили це, подрібнивши один міліграм мармуру в порошок і проаналізувавши його за допомогою лазера.

Вони виміряли співвідношення ізотопів вуглецю і кисню, яке є унікальним хімічним відбитком. По ньому можна встановити місце походження мармуру. В даному випадку хімічний відбиток вказав на невеликий кар’єр на грецькому острові Кос. На думку вчених, це доводить, що табличка – “не з Назарету”.

У той же час вони визнають, що дослідження не спростовує можливий сценарій, при якому мармур з грецького острова міг бути доставлений в Назарет, де на ньому і вирізали напис. Але дослідники говорять, що це малоймовірно.

По-перше, такий тип грецького мармуру в Назареті і його околицях раніше не зустрічався. По-друге, було проведено аналіз самого тексту. Грунтуючись на стилі і віці каменоломні, Харпер і його колеги припустили, що цей предмет був вирізаний в I столітті до нашої ери, тобто до народження Христа. Отже, він не міг бути створений для захисту гробниць безпосередньо після смерті Ісуса.

Передбачається, що напис був зроблений після смерті правителя острова Кос, відомого як тиран Нікій. Через деякий час після його смерті, приблизно в 20 році до нашої ери, розгнівані жителі Коса відкрили його гробницю і витягли звідти його труп.

Римський імператор Август добре знав Нікія. Можливо, саме він наказав відновити закон і порядок в даному регіоні, і напис з’явився через його указ. Щоб підтвердити цю гіпотезу, дослідники планують провести хімічний аналіз інших римських і грецьких мармурових артефактів.

Історія “Назаретського напису” туманна. Вважається, що в 1878 році його придбав колишній охоронець Лувру Вільгельм Френер. Він купив його в Парижі у невідомого торговця старожитностями і зберігав в своїй приватній колекції до самої смерті.

Саме він залишив після себе загадкову записку, в якій написано, що табличка “прийшла з Назарета”. На її підставі французький археолог Франц Кумон в 1930 році припустив, що артефакт пов’язаний зі зникненням тіла Ісуса Христа.





ІНШІ НОВИНИ