В надрах Місяця знайшли залишки давньої планети

Під поверхнею Місяця можуть ховатися залишки стародавньої планети, яка кілька мільярдів років тому зіткнулася з Землею. Вчені зробили такий висновок, проаналізувавши зразки місячного ґрунту.

Поширена теорія говорить, що на зорі існування Сонячної системи в Землю врізалася планета під назвою Тейя. В результаті на орбіту був викинутий великий шматок породи, який згодом «перетворився» в Місяць.

На думку вчених, сама Тейя була повністю знищена під час цього катаклізму. Але нове дослідження змушує засумніватися в цьому.

Вчені досліджували зразки ґрунту, взяті з різних областей Місяця. Виявилося, що їх ізотопний склад відрізняється. Так, чим глибше залягала порода, тим більше вона містила важких ізотопів кисню. Такі проби помітно відрізнялися від земних.

Автори наукової роботи прийшли до висновку, що ці глибинні породи є не “залишками” Землі, а фрагментами іншого космічного тіла – найімовірніше, Тейї. Надлишок важких ізотопів вказує, що Тейя могла зародитися далеко від Сонця, але потім злетіла зі своєї орбіти і зіткнулася з Землею.





ІНШІ НОВИНИ