Названо шість можливих сценаріїв кінця світу

Футуролог Карім Джебару з Інституту досліджень майбутнього в Швеції проаналізував шість можливих варіантів знищення людства. Серед них: кліматична криза, світова війна і пандемія.

Експерт зазначив, що глобальне потепління навряд чи призведе до загибелі цивілізації. Подібне може статися, тільки якщо температура на Землі стане такою ж високою, як на Венері (+462 градусів Цельсія), а це навряд чи можливо. Але зміни клімату все ж небезпечні, так як тягнуть за собою супутні проблеми: неврожаї, брак продовольства, міграції та так далі.

Епідемії хвороб можуть становити загрозу, але в сучасному світі є дієві методи для їх стримування. За словами Джебару, особливо небезпечні захворювання, переносниками яких є тварини. Крім того, людство може вразити вірус, що передається через шкірні бактерії і кліщів.

Поширена теорія говорить, що небезпечним для людей може стати штучний інтелект, в тому випадку, якщо він досягне досить високого рівня розвитку. Карім Джебару зазначив, що це навряд чи можна назвати реальним сценарієм. Сучасні системи не здатні заподіяти людині шкоди, а в майбутньому люди навчаться краще контролювати їх дії і не допускати потенційно загрозливих ситуацій.

Не варто боятися і виверження супервулканів. Такі катаклізми відбуваються надзвичайно рідко, не частіше ніж один раз на сто тисяч років. Не надто ймовірним виглядає і варіант з загрозою з космосу: астероїдами або недружніми інопланетянами.

Найстрашнішими, за словами експерта, є ризик ядерної війни. Можливо, вона почнеться з невеликого вибуху, але потім конфлікт почне наростати, що призведе до використання все нових засобів. Невідомо, чи вистачить у людства ресурсів впоратися з подібною ситуацією. Вибухи руйнівні самі по собі, і крім того, здатні викликати «ядерну зиму», коли температура впаде на 10-20 градусів. Подібний льодовиковий період може тривати до десяти років і здатний завдати величезної шкоди планеті.





ІНШІ НОВИНИ