Загибель одного з перших людських поселень пов’язали з ударом з космосу

Група археологів під час розкопок в Сирії виявила сліди древнього катаклізму, який міг привести до вимирання тварин і зникнення доісторичної людської цивілізації. На думку вчених, більше 12 тисяч років тому в атмосфері над Землею вибухнула комета, і її уламки обрушилися на поверхню, повідомляє Scientific Reports.

Експедиція вивчала залишки села Абу-Хурейра, заснованого першими осілими племенами. Саме там знайшли найдавніші злакові культури, а також інструменти для виготовлення борошна. Серед кісток, будівельного сміття і засохлих рослин періодично траплялися дивні осколки скла. Такий матеріал міг утворитися тільки при надвисоких температурах – понад 2200 градусів Цельсія. Крім того, археологи виявили сліди масштабної пожежі, в тому числі шар «чорного мату» з мільйонами крихітних алмазів і кристалами силіцитів заліза (метеоритної речовини).

Подібні наслідки не змогли б викликати ні блискавка, ні навіть виверження вулкана. Найвірогідніше пояснення – космічний удар, уклали вчені.

На користь цієї версії свідчить наявність в застиглому склі мінералів, багатих хромом, залізом, нікелем, сульфідами, титаном, платиною і іридію. Крім того, в ньому збереглися залишки випареного грунту, осадових порід і органічних речовин.

Щось схоже на скло знаходили на великих територіях, що охоплюють 14 тисяч кілометрів. Автори дослідження заявили, що локальний удар астероїда не міг викликати таких наслідків. Швидше за все, 12800 років тому над Землею зруйнувалася комета. Вона розпалася на безліч частин, і уламки кометного сміття, розлетівшись на великі території, викликали «міжконтинентальні повітряні вибухи» на обох півкулях.

Вчені припустили, що катаклізм не тільки миттєво стер село Абу-Хурейра з лиця землі, а й викликав глобальні кліматичні зміни. Вони могли прискорити вимирання великих тварин, таких як мамонти, і привести до зникнення північноамериканської культури Кловіс.





ІНШІ НОВИНИ