Вчені: чорна діра в центрі Чумацького Шляху стає все більш активною

Активність чорної діри в центрі Чумацького Шляху різко зросла в останні кілька років. Астрофізики Льєзького університету в Бельгії прийшли до такого висновку, проаналізувавши динаміку її рентгенівського випромінювання за 1999-2015 роки, повідомляє Astronomy & Astrophysics.

Всього за 16 років чорна діра Стрілець А * випустила 107 спалахів. Дані, отримані від космічних телескопів XMM-Newton, Chandra і Swift, показали, що з 2014 року їх інтенсивність стала збільшуватися.

Так, в 2016-2018 роках відбулося 14 спалахів, і найбільші з них були могутніші і яскравіші, ніж події, які спостерігалися раніше. У 2019 тільки один з телескопів зазначив чотири потужних спалахи – це рекордна кількість за такий період часу.

Вчені підкреслили, що активність чорної діри зростає відразу на декількох довжинах хвиль. Поки невідомо, з якої причини це відбувається. Спалахи відбуваються, коли чорна діра втягує в себе навколишню матерію. Вчені не виключили, що на цей процес могли вплинути пролітають повз астероїди.

Чорна діра Стрілець А* знаходиться в 26 тисячах світлових років від нашої планети. Можливо, вона не єдина в нашій галактиці. Недавні дослідження вказали на можливу наявність «невидимої» чорної діри приблизно в десять тисяч разів масивніше Сонця.





ІНШІ НОВИНИ