Вчені з’ясували, що в Стародавньому Римі проводилися складні операції на мозку людини

Видавництво Archaeopress опублікувало монографії, в яких йдеться про виявлення співробітниками Університету Адельфа на острові Тасос в Греції останків римських кінних лучників, за якими вдалося з’ясувати, що в Стародавньому Римі проводилися складні операції на мозку людини.

“Скелет-анатомічні особливості індивідуумів, як чоловіків, так і жінок, говорять про те, що їхнє життя було важким в плані фізичного навантаження. Дуже серйозні випадки травм, отримані як чоловіками, так і жінками, були вилікувані дуже досвідченим хірургом з великим досвідом роботи в області травматології. Ми вважаємо, що це був військовий лікар “, – розповів автор монографії, професор антропології історичного факультету Університету Адельфа Анагностіс Агеларакіс.

Так, наприклад, археологам вдалося з’ясувати, що один з виявлених чоловіків пережив складну операцію на мозку. Причому процедура була пророблена навіть незважаючи на те, що згідно з медичним аналізом, прогноз у нього був вкрай несприятливий. Правда, варто відзначити, що у випадку з знайденим чоловіком, операція, швидше за все, виявилася невдалою, так як пацієнт або незабаром після операції, або під час неї помер.





ІНШІ НОВИНИ