На Сонці помітили величезні «нитки» з розпеченого газу

Атмосфера Сонця володіє більш складною структурою, ніж передбачалося. Вчені з Університету Центрального Ланкаширу і Космічного центру Маршалла (NASA) прийшли до такого висновку, вивчивши найдетальніші на даний момент знімки зірки.

Фотографії були зроблені космічним телескопом High-Resolution Coronal Imager (Hi-C). На них видно, що маловивчені «темні плями» на поверхні Сонця насправді заповнені «нитками» розпеченого електрифікованого газу. Кожна з них досягає 500 кілометрів завширшки і нагріта майже до мільйона градусів Цельсія, повідомляє Astrophysical Journal.

«До сих пір сонячні астрономи фактично розглядали нашу зірку зі стандартною роздільною здатністю. Виключна якість даних, надана телескопом Hi-C, дозволяє нам вперше дослідити ділянку Сонця з надвисокою чіткістю. Ми бачимо складові частини, з яких сформована атмосфера зірки», – відзначили члени наукової групи.

Як саме утворилися ці нитки, залишається невідомим. Вчені вважають, що це стане темою нових досліджень.

Відзначимо, що для вивчення Сонця, крім телескопа, також запущені зонд NASA Parker і орбітальний апарат Європейського космічного агентства. За допомогою їх даних вчені можуть пояснити багато явищ, що відбуваються на зірці (наприклад, магнітні бурі), і передбачити подальшу активність Сонця. Нове відкриття, за їхніми словами, допомагає зрозуміти, як потоки енергії проходять через шари Сонця і, в кінцевому підсумку, досягають Землі.





ІНШІ НОВИНИ