У давньоєгипетському місті знайшли «багатошарове» поховання

Археологи з Університету Барселони виявили на території стародавнього єгипетського міста Оксирінхе масштабне поховання, вік якого сягає кількох тисяч років. Вони звернули увагу на те, що тіла клали в кілька шарів, одне над одним, повідомляє Archaeology News Network.

Нижче всіх розташовувалися поховання часів VII століття до нашої ери. Верхні віднесли до візантійського періоду історії Єгипту, коли в країну вже прийшло християнство.

Археологи відзначили, що вперше бачать могили з різних епох, зосереджені на одній ділянці. Вони також виявили цінні артефакти: чорнильниці, бронзові сережки, остракони (шматки кераміки для письма). На одному надгробку зберігся текст, який говорить, що він належить звільненому рабу.

Крім того, в ході розкопок вдалося знайти фрагменти великої культової споруди християн-візантійського періоду: карнизи і залишки арки з розписом у вигляді квітів, рослин і геометричних фігур.

Відзначимо, Оксирінхе знаходиться в 160 кілометрах від Каїра. Це місто назвали на честь місцевої риби, яка вважалася в стародавньому Єгипті священною. У період свого розквіту Оксирінхе був великим торговим, промисловим і культурним центром, а зараз є археологічною пам’яткою. Так, в XIX столітті в його околицях знайшли добре збережені стародавні папіруси, серед яких виявилися невідомі тексти Сафо, Евріпіда, Софокла та інших античних авторів.





ІНШІ НОВИНИ